MongoDB معروفترین دیتابیس NoSQL است که متنباز و براساس داکیومنت (document-oriented) است. NoSQL به این معنا است که این دیتابیس، از نوع دیتابیسهای غیر رابطهای (non-relational) است. به عبارتی ساختار MongoDB همانند دیتابیسهایی که ساختارشان براساس جداول رابطهای، ایجاد نشده است، اما روشهای کاملا متفاوتی برای ذخیرهسازی و بازیابی دیتا فراهم میکند. این فرمت ذخیرهسازی، BSON نام دارد (همانند فرمت JSON).
MongoDB از اشکال مختلف داده پشتیبانی می کند. یکی از بسیار، پایگاه های داده ای غیررابطهای است که در اواسط دهه 2000 تحت پرچم NoSQL به وجود آمد.معماری MongoDB به جای استفاده از جداول و ردیف ها در پایگاه داده های رابطه ای، از مجموعه ها و اسناد تشکیل شده است.
MongoDB در سال 2007 توسط شرکت 10gen شروع به توسعه شد و در مارس 2010 اولین نسخه آن منتشر شد. این پایگاه داده در واقع به جای ذخیره داده جدول همانند پایگاه های داده ای رابطه ای یا کلاسیک، داده ها را با ساختار JSON و بدون اسکیمای خاصی (Schema) ذخیره میکند. این پایگاه داده در حال حاضر توسط شرکت هایی همچون MTV Networks, Craigslist, Foursquare, UIDAI Aadhaar در حال استفاده است؛ و در حال حاضر برای سیستم عامل های ویندوز، مکینتاش، لینوکس و سولاریس توسعه داده شده است.
کاربرد های MongoDB چیست ؟
به دلیل ویژگی هایی که دارد کاربرد های بسیاری دارد . و کاربر های زیادی از این نرم افزار استفاده می کنند . کاربرد های این نرم افزار عبارتند از :
-
بایگانی و ثبت رویداد ها
-
مدیریت محتوا ها و سند ها
-
تجارت الکترونیکی
-
ساختن بازی
-
داده ها و محتوا هایی با حجم بالا
-
نگهداری یک داده در وب سایتپ
-
ساخت فروشگاههای اینترنتی
-
ساخت وبلاگ و سیستمهای مبتنی بر محتوا
چرا MongoDB اینقدر محبوب است؟
MongoDB به دلیل انعطاف پذیری و سهولت استفاده در بین توسعه دهندگان جدید محبوب است. با وجود اینکه استفاده از آن آسان است، هنوز همه قابلیت های مورد نیاز برای برآورده کردن نیازهای پیچیده برنامه های کاربردی مدرن را فراهم می کند. بسیاری از توسعه دهندگان Mongo را دوست دارند زیرا تمام اسناد خود را در JSON ذخیره می کند.
سادگی یکی از مهم ترین مزایای MongoDB
پایگاه داده MongoDB یک ساختار و سینتکس کوئری ساده ارائه می دهد که درک آن بسیار ساده تر از SQL است، MongoDB یک زبان پرس و جوی رسا را ارائه می دهد که اکثر کاربران این پایگاه داده از آن راضی هستند.
رابط کاربری آسان و راه اندازی سریع
نصب، راه اندازی و اجرای سریع و ساده یکی دیگر از مزایای MongoDB است. راه اندازی آن سریع تر و آسان تر از RDBMS است و چارچوب های جاوا اسکریپت مدرن را ارائه می دهد. این ویژگی به کاربران اجازه می دهد تا ساختارهای NoSQL را با اطمینان انتخاب کنند. همچنین فرصت های یادگیری و آموزش سریع تری را نسبت به پایگاه داده های SQL فراهم می کند.
شاردینگ (sharding)
یکی از مزایای MongoDB استفاده از اشتراک گذاری در هنگام کار با داده های بزرگ با استفاده از شاردینگ است.Sharding داده ها را از یک مجموعه داده بزرگ تقسیم می کند و آن را در چندین سرور توزیع می کند. اگر یک سرور نتواند حجم زیادی از داده ها را مدیریت کند، می توان آن را به طور خودکار بدون وقفه در پردازش داده ها تقسیم و توزیع کرد.
عملکرد بهتر
MongoDB دادهها را در RAM ذخیره میکند تا دسترسی سریعتر به دادهها و عملکرد بیشتر در هنگام اجرای کوئریها داشته باشد. داده ها را به جای هارد دیسک مستقیماً از RAM جمع آوری می کند و باعث می شود داده ها سریعتر بخوانند و بنویسند. ساختار داده غیر رابطه ای MongoDB همچنین به این معنی است که برای جستجو و بازیابی داده ها نسبت به پایگاه داده رابطه ای به قدرت پردازش کمتری نیاز دارد.
پشتیبانی دراز مدت
از چند سال گذشته تا کنون، این فناوری تا حدی غیرقابل تصور رشد کرده است. تا کنون در سراسر جهان بیش از ۴۰ میلیون بار دانلود شده است. با در نظر گرفتن همه این موارد میتوان با اطمینان روی آن سرمایه گذاری کرد.
کشورهای برتر که از MongoDB استفاده می کنند
50٪ از مشتریان MongoDB در ایالات متحده، 7٪ در بریتانیا و 6٪ در هند هستند.
از جمله شرکت هایی که از MongoDB استفاده میکنند عبارت است از:
-
تویوتا ( یکی از بزرگترین شرکت های خودروسازی جهان )
-
اوبر ( یکی از بزرگترین سرویس های تاکسی آنلاین )
-
فوربز ( یکی از معروف ترین برند های مجله و روزنامه )
آیا MongoDB سریعتر از MySQL است؟
MySQL از عملیات JOIN برای دسترسی و جستجوی داده های مرتبط در چندین جدول استفاده می کند. در حالی که این امر تکثیر داده ها را به حداقل می رساند، منجر به هزاران درخواست می شود که می تواند بر عملکرد تأثیر بگذارد.
سند MongoDB داده های مرتبط را با هم ذخیره می کند و به آن اجازه می دهد اسناد را سریعتر از MySQL بازیابی کند. با استفاده از Slave و Master Replication، MongoDB می تواند حجم زیادی از داده های بدون ساختار را بسیار سریعتر از MySQL پردازش کند.
در این مقاله درمورد پایگاه داده MongoDB توضیح دادیم، امیدواریم این مقاله آموزشی برای شما مفید بوده باشد. برای دیدن باقی آموزش ها میتوانید وارد منوی پشتیبانی بخش آموزش ها شوید، در صورتی که درباره این آموزش به مشکل یا سوالی برخورد کردید، میتوانید آن را در بخش دیدگاه بیان کنید.