گوگل به مدت سالها در حوزه توسعه هوش مصنوعی در کنار شرکتهای فناوری بزرگ مانند فیسبوک، آمازون، اینتل و اپل در صدر قرار داشته است. اما در حالی که جهان به تدریج به پیشنهادات هوش مصنوعی گوگل علاقه مند میشد، OpenAI از سایهها ظاهر شد و توجه را به خود جلب کرد.
در میان ابزارهای تاثیرگذار اوپنایآی، ChatGPT نمونهای بینظیر بود که با ویژگیهای استثنایی خود به سرعت شهرتی چشمگیر کسب کرد و پایههای حاکمیت وب گوگل را لرزاند. سپس تیم هوش مصنوعی موتور جستجو مجبور شد تا توسعه مدل زبانی هوش مصنوعی خود را سریعتر ادامه دهد که در مارس 2023 با نام گوگل بارد منتشر شد.
چتجیپیتی در مقابل گوگل بارد: چه امکاناتی دارند؟
تفاوت کلیدی بین چتجیپیتی و گوگل بارد به مبنای مدلهای زبانی بزرگ (LLM) است که استفاده میکنند. چتجیپیتی از Generative Pre-trained Transformer 4 (GPT-4) استفاده میکند، در حالی که گوگل بارد بر روی مدل زبانی خاص خود برای برنامههای گفتگو (LaMDA) تکیه میکند. هر دوی اینها خطاهای قابل توجهی داشتهاند، اما هوش مصنوعی در حال یادگیری و بهبود است.
نمونههای قبلی GPT-3 و GPT-4 بر روی مجموعه بزرگی از مقاله هایی که از اینترنت به دست آمدهاند، آموزش دیدهاند. صحبت در مورد حجم عظیمی از وبسایتها، کتابها، مقالات، اسناد و غیره است. از طرف دیگر، آموزش گوگل بارد با استفاده از مجموعه داده Infiniset انجام شده است، که در اصل بر روی گفتگوها و مکالمات تمرکز دارد.
Infiniset بر روی Common Crawl، ویکیپدیا، اسناد منتشر شده و مجموعه غنی از گفتگوهای مبتنی بر وب تغذیه میشود. علاوه بر این، مدل هوش مصنوعی گوگل بارد طراحی شده است تا بتواند به صورت real time یا لحظه ای، وب را جستجو کند و پاسخهای مربوط و بهروز به سوالات کاربران ایجاد کند.
* Common Crawl یک پروژه بزرگ است که توسط یک سازمان غیردولتی به نام Common Crawl Foundation اجرا میشود. هدف این پروژه جمع آوری و انتشار داده های اینترنت عمومی است. Common Crawl به صورت دورهای وبسایتها را اسکن میکند و دادههای آنها را در قالب یک مجموعهی عظیمی از فایلهای وب آرشیو میکند. این مجموعه از دادهها شامل متن، تصاویر و هر نوع فایلی است که در صفحات وب وجود دارد.
Common Crawl قابلیت دسترسی عمومی به دادههای آرشیو را فراهم میکند، به این معنی که هرکسی میتواند از این دادهها برای تحقیقات، تحلیلهای دادهای و توسعهی برنامههای خود استفاده کند. این پروژه برای پژوهشگران، توسعهدهندگان و سایر افرادی که به دسترسی به دادههای وب عمومی نیاز دارند، بسیار مفید است.
چتجیپیتی نیز بر اساس دادههای آموزشی که از Common Crawl، ویکیپدیا، کتابها، مقالات، اسناد و محتوای باز اینترنتی جمعآوری شدهاند، ساخته شده است. با این حال، اطلاعات جدیدتری که میتواند به آن دسترسی داشته باشد، تا سال 2021 محدود میشود، به این معنی که موتور هوش مصنوعی آن هنوز به روزرسانی نشده است و با توسعهها و پیشرفتهای تحقیقاتی جدید همگام نیست.
مهم است بدانید، هر دو GPT-4 و LaMDA در حال حاضر در حال توسعه هستند. و با پیشرفت قابلیتهای آنها، رقابت چتجیپیتی در مقابل گوگل بارد تغییر خواهد کرد و آینده مدلهای زبانی هوش مصنوعی را شکل خواهد داد.
تفاوتهای بین ChatGPT و Google BARD در چیست؟
عملکرد در پاسخها:
آموزش LaMDA بر روی درک مقصود سؤال کننده و جزئیات زمینهای آن تاکید دارد. برای این منظور، محققان گوگل مفاهیم سطح بالا را در کلاسترهای سلسله مراتبی سازماندهی کردند و انتخاب های مدل را در پاسخ ها هدایت کردند.
ابزار هوش مصنوعی سعی میکند پاسخهایی تولید کند که به شدت شبیه صحبت انسانی باشند. حتی سعی میکند بین موضوعات تغییر کند، تقریباً مانند یک گفتگوی انسانی. با این حال، با توجه به پاسخهایی که از آزمایشهای ChatGPT در مقابل BARD به دست آورده است، مشخص است که توانایی LaMDA هنوز به دستاوردهایی که مقصود از آن بود، نمیرسد.
در عوض، موتور هوش مصنوعی GPT شرکت OpenAI به نظر میرسد که بیشتر به زبان طبیعی و محاوره ایی عمل میکند. این عملکرد به دلیل آموزش گسترده آن در متن وب و تولید محتواهای مبتنی بر الگوهای آماری است. به عنوان یکی از اجزای رایج ChatGPT، موتور GPT همچنین قادر به خلاصه کردن، ترجمه کردن و انجام وظایف متنی مختلف است.
دادههای آموزشی
در حالی که بسیاری از دادههای آموزش Google BARD همچنان نسبتاً نامعلوم است، مقاله تحقیقی LaMDA برخی از جوانب حیاتی را ارائه میدهد. این مقاله نشان میدهد که 12.5٪ از دادههای آموزشی از Common Crawl، مشابه مدلهای GPT-n، و 12.5٪ دیگر از ویکیپدیا گرفته شده است.
با این حال، مشخص شد که ChatGPT پارامترهای مدل بیشتری نسبت به Google BARD دارد، با 175 میلیارد در مقایسه با 137 میلیارد. این پارامترها در واقع عناصر قابل تنظیمی هستند که به مدل هوش مصنوعی کمک میکنند تا در طول آموزش با داده ها سازگار شود، و اگرچه پارامترهای بیشتر بهترین ترکیب روابط زبان پیچیده را تضمین میکنند، اما همچنین با خطر Overfitting مواجه هستند.
* اورفیتینگ (Overfitting) یک مصطلح استفاده شده در یادگیری ماشین و مدلسازی آماری است. این وضعیت رخ میدهد که یک مدل در دادههای آموزش خود عملکرد بسیار خوبی از خود نشان میدهد، اما در پیشبینی دادههای جدید و ناشناخته، عملکرد ضعیفی دارد. به عبارت دیگر، مدل بسیار ویژه و تخصصی میشود و به جای یادگیری الگوها و روابط زیرین، به خاطر سپردن مثالهای آموزشی به حفظ آنها میپردازد.
اورفیتینگ در مواقعی رخ میدهد که مدل بسیار پیچیده شود یا زمان طولانی برای آموزش آن صرف شود. این موضوع میتواند منجر به واریانس بالا در پیشبینیهای مدل و ناتوانی دقیق در پیشبینی نقاط دادهی جدید شود.
در کل، درباره دادههای آموزش ChatGPT در مقابل Google BARD میتوان گفت که اگرچه BARD ممکن است مقاومت بیشتری در موارد کاربرد زبان نوآورانه از خود نشان دهد، اما ChatGPT برای چندجانبهتر بودن آموزش داده شده است.
دسترسی به اینترنت
نقص اصلی ChatGPT همیشه ناتوانی آن در دسترسی به اینترنت بوده است. با وجود بهبودهای مدل GPT-4، چتباز هوش مصنوعی به دیتاستی وابسته است که رویدادهای پس از سپتامبر 2021 را در بر نمیگیرد.
از سوی دیگر، Google BARD دارای اتصال به اینترنت بصورت لحظه ای است. مانند Bing، هوش مصنوعی BARD از وب جستجو میکند و به صورت هوشمند پاسخهایی به سؤالات مختلف تولید میکند. این ویژگی باعث میشود که BARD در ارائه اطلاعات جاری با حداقل خطاها بسیار ماهر باشد.
علاوه بر این، Google BARD گاهی اوقات منابع URL خود را برای کاربر نمایش میدهد.
البته شایان ذکر است که ارتباط لحظه ای به وب Google BARD دقت 100٪ را تضمین نمی کند. هوش مصنوعی به طرز شرم آور با ارائه پاسخ های نادرست، حتی در زمان انتشار اولیه، مشکلاتی داشته است.
رابط کاربری
هر دو ابزار به طور کلی با کاربران از طریق نوار جستجو تعامل دارند. با این حال ، تعدادی تفاوت کوچک در عملکرد آنها وجود دارد.
Google BARD از طریق میکروفون دستگاه شما به ارائه دستورات صوتی پشتیبانی می کند و تجربه بدون دست استفاده را فراهم می کند. همچنین یک دکمه "Google it" را برای تحقیقات بیشتر در BARD در نظر گرفته است.
رابط هوش مصنوعی علاوه بر این دارای یک گزینه "پیش نویس" است که امکان مشاهده چند نسخه پاسخ برای هر درخواست را برای کاربران فراهم می کند تا بتوانند پاسخ مناسب را انتخاب کنند. صفحه نمایش فعالیت کاربر پسندی که در اینجا وجود دارد حتی دستورات قبلی را نشان می دهد و امکان مشاهده جزئیات یا حذف موارد ورودی را نیز فراهم می کند. کاربران در غیر این صورت می توانند ذخیره سازی فعالیت BARD را غیر فعال کنند.
از طرف دیگر ، ChatGPT دستورات را به گفتگوهای کناری تقسیم می کند و بحث های بلندتر در موضوعات خاص را تشویق می کند. کاربران می توانند این گفتگوها را تغییر نام دهند یا حذف کنند ، اما برای یافتن پاسخ به دستورات فردی باید اسکرول کنند.
کدامیک از ChatGPT و Google BARD برتر است؟
با مقایسه عملکرد ChatGPT و Google BARD ، واضح است که ChatGPT 4 برتری دارد ، زیرا در چندین زمینه از Google BARD بهتر عمل می کند. در حالی که هر دو مدل زبان هوش مصنوعی بهبود میابند، ChatGPT 4 رویکردی بیشتر شبیه به انسان و هوشمندانه در تولید متن ارائه می دهد.
از طرف دیگر ، به نظر می رسد Google BARD در نسخه فعلی خود کمبودهایی دارد. اگرچه بر روی مکالمات و گفتگوی انسانی آموزش دیده است، اما واضح است که BARD از داده های جستجویی برای ارائه اطلاعات Real time نیز استفاده می کند.
این محدودیت ظرفیت آن به عنوان یک مدل زبان هوشمند چند منظوره را محدود می کند و این ممکن است برای وظایف پردازش زبان طبیعی که نیاز به دامنه گسترده تری از زمینه و دانش دارند ، بهترین انتخاب نباشد.
در کل ، در حالی که هر دو مدل هوش مصنوعی نقاط قوت خود را دارند ، ChatGPT 4 به نظر می رسد گزینه چند منظوره و پیشرفته تری برای وظایف مرتبط با زبان است. با این حال ، به خاطر داشته باشید که هر دو مدل هنوز در حال توسعه هستند و قابلیت های آنها در طول زمان تغییر خواهد کرد. رشد آنها قطعاً رقابت ChatGPT و Google BARD را جالب تر خواهد کرد.
در این آموزش دو مورد از بهترین هوش مصنوعی های حال حاظر را مقایسه کردیم. امیدواریم این مقاله آموزشی برای شما مفید بوده باشد، برای دیدن باقی آموزش ها میتوانید وارد منوی پشتیبانی بخش آموزش ها شوید، در صورتی که درباره این آموزش به مشکل یا سوالی برخورد کردید، میتوانید آن را در بخش دیدگاه بیان کنید.