آموزش ها-هاست نگار

دیتاسنتر یا مرکز داده چیست؟

 

دیتاسنتر یا مرکز داده چیست؟

 

آنچه در این آموزش خواهید آموخت:

دیتاسنتر یا مرکز داده چیست؟

تفاوت دیتاسنتر اختصاصی و اشتراکی

اجزای اصلی تشکیل دهنده دیتاسنتر

شرایط نگهداری از سرور ها در دیتاسنتر

نحوه کار دیتاسنتر

انواع دیتاسنتر:

 

در این آموزش قصد داریم درمورد تعریف دیتاسنتر یا مرکز داده، نحوه ی کار آن و نوع سرور هایی که در آن به کار می رود، برای شما توضیح دهیم. پس درصورتی که اطلاعاتی درباره دیتاسنتر ندارید در این آموزش همراه ما باشید.

 

دیتاسنتر یا مرکز داده چیست؟

 

دیتاسنتر یا مرکز داده چیست؟

دیتاسنتر یا مرکز داده در واقع مکانی است که تعداد زیادی سرور در آن وجود دارد و با استفاده از تجهیزات خاصی از این سرورها نگهداری میشود. امکان راه اندازی سرور های وب برای همه ی مردم توسط دیتاسنتر، با در اختیار داشتن اینترنت با سرعت بالا و سرور های قدرتمند در تعداد زیاد، فراهم شده است.

کسانی که تمایل به داشتن وبسایت خود را دارند میتوانند با اجاره ی فضای سرور ها از این مراکز داده وب سایت خود را در بستر آن راه اندازی کرده و در معرض دید عموم مردم قرار دهند. البته درصورتی که فرد وب سایت بسیار بزرگ با بازدید خیلی زیاد داشته باشد میتواند یک سرور کامل را برای سایت خود اجاره کرده و از راه دور با ابزار مخصوص آن را مدیریت کند.

پس درواقع با فراهم کردن شرایط مساعد در مکانی از سرور ها نگهداری میشود که این مکان را دیتاسنتر یا مرکز داده می نامند.

هزینه اجاره سرور از دیتاسنتر ها بسته به امکانات متنوع آن مانند مقدار حافظه RAM، سرعت CPU، حداکثر ترافیک ماهانه، اندازه هارد دیسک، نوع دیتاسنتر، سیستم عامل و … متغیر است.

دیتاسنتر ها با اتصالات قوی و با بیشتر از 12 اتصال مختلف به اینترنت وصل هستند بنابراین در صورت ایجاد مشکلات میتوانند از اتصال دیگر استفاده کنند پس دائما به اینترنت متصل هستند.

وظیفه دیتاسنتر ها کارکرد بدون وقفه است بنابراین همه مراکز داده از ژنراتور های بسیار قوی و UPS های بزرگ استفاده میکنند تا در مواقع ضروری قطعی برق بتوانند به وسیله آن ها سرور ها را روشن نگهدارند.

 

دیتاسنتر یا مرکز داده چیست؟

 

تفاوت دیتاسنتر اختصاصی و اشتراکی

برخی از دیتاسنتر ها یا مراکز داده بصورت اشتراکی هستند یعنی 100-200 یا هر تعداد سروری که در این نوع دیتاسنتر وجود دارد، هر یک برای یک شرکت یا سازمان خاص جداگانه ایست و این شرکت ها یا سازمان ها به صورت مشترک از یک مرکز داده استفاده میکنند.

اما برخی دیگر از دیتاسنتر ها که اختصاصی هستند یعنی تمام سرور های موجود در آن برای یک شرکت یا سازمان است و تمام منابع آن برای یک شرکت یا سازمان خاص استفاده میشود.

لازم به ذکر است که سرویس هایی به نام های خدمات هم مکانی و فضای امن و محصور وجود دارند که میتوان به وسیله آنها دیتاسنتر های اختصاصی در مکان دیتاسنتر اشتراکی ارائه داد. با انجام این کار بهره وری افزایش یافته و هزینه ها به طرز قابل توجهی کاهش می یابد.

 

اجزای اصلی تشکیل دهنده دیتاسنتر

سرور ها

رک ها

روترز

سیستم های ذخیره سازی

سیستم های کنترل و مدیریت ارائه سرویس

سیستم های امنیتی

سوییچ های شبکه

فایروال ها

کابل ها

 

دیتاسنتر یا مرکز داده چیست؟

 

شرایط نگهداری از سرور ها در دیتاسنتر

همانطور که پیشتر گفتیم اکثر دیتاسنتر ها از سرور های دسکتاپ استفاده میکنند بنابراین جهت تهویه مناسب هوا از ساختمان ها با سقف های بلند به عنوان مرکز داده استفاده میشود تا به این ترتیب دمای هوا در این مکان بالا نرود و از داغ شدن سرور جلوگیری شود.

برای ثابت نگهداشتن سرور ها از محل هایی به نام رک استفاده میشود. به این صورت که سرور ها در رک ها قرار میدهند. لازم است بگوییم که اندازه این رک ها متفاوت بوده و با توجه به اندازه ای که دارند تعدادی سرور در هر رک قرار داده میشود.

در کنار این ها سیستم های اطفای حریق، خنک کننده و … نیز در دیتاسنتر ها جهت برقراری پایداری و امنیت سرور ها وجود دارند.

 

نحوه کار دیتاسنتر

همانطور که پیش از این گفتیم دیتاسنتر از سرورها تشکیل شده است و وظیفه آن ارسال، دریافت و پردازش داده ها از طریق ارتباطات شبکه است.

برای مثال زمانی که شما یک آدرس را در مروگر خودت جستجو میکنید، درخواست برای سرور هایی در IDC (Internet Data Center) ارسال شده و سپس توسط لایه های امنیتی دیتاسنتر جهت وجود هرنوع ویروس یا بدافزار مورد بررسی قرار میگیرد. پس از بررسی این درخواست به Access Layer ارسال شده و سپس به سمت وب سرور فیزیکی در لایه داخلی شبکه هدایت میشود. اکنون سرور درخواست را دریافت و پردازش کرده سپس به سمت سرور بانک اطلاعاتی هدایت میکند و جهت دریافت پاسخ، داده را از بانک اطلاعاتی موجود در مرکز شبکه دیتاسنتر فراخوانی میکند.

 

دیتاسنتر یا مرکز داده چیست؟

 

انواع دیتاسنتر

در این بخش میخواهیم به معرفی انواع دیتاسنتر ها از مدل های ارزان قیمت تر و جدیدتر آن گرفته تا انواع سنتی و گران قیمت تر آن بپردازیم. دیتاسنتر ها بر اساس کاربرد، هزینه، هویت صاحب آنها و تکنولوژی استفاده شده در آنها به انواع گوناگونی تقسیم میشوند.

 

دیتاسنتر های مدیریت شده

دیتاسنتر های مدیریت شده یا Managed Services Providers Data Centers جزو اولین مدل Outsource دیتاسنتر است که معمولا شرکت ها یا سازمان های بزرگ از آن استفاده میکنند. در واقع این نوع دیتاسنتر هزینه هایی مانند هزینه تهیه منابع و تجهیزات زیرساختی را برای شرکت یا سازمان مربوطه بطور کل حذف میکند و به طرز قابل توجهی باعث کاهش هزینه میشود.

این نوع از دیتاسنتر همانطور که از اسم آن پیداست توسط شخص دیگری یعنی سرویس دهنده مدیریت میشود؛ هرچند بعضی از سرویس دهندگان اجازه مدیریت جزء به جزء را به مشتریان خود میدهند.

 

دیتاسنتر های هم مکانی

دیتاسنتر های هم مکانی یا Colocation Data Centers درواقع خواسته نهایی شرکت ها که مدیریت و کنترل دیتاسنتر Outsource به وسیله کارکنان خود شرکتشان بود، را فراهم کرد.

با پیدایش خدمات هم مکانی یا Colocation توسط شرکت های ارائه دهنده خدمات دیتاسنتر، درواقع یک یا چند Rack یا Cage را در فضای دیتاسنتر به شرکت ها اجاره میدهند تا این شرکت ها بتوانند سرور های خود را در این مکان های امن با پهنای باند زیاد نگهداری کنند.

 

دیتاسنتر های ابری

دیتاسنتر های ابری یا Cloud Data Centers را میتوان ارزان ترین نوع دیتاسنتر به حساب آورد. با پیدایش خدمات زیرساختی به عنوان سرویس یا Infrastructure as a Service امکان طراحی و راه اندازی دیتاسنتر اختصاصی مجازی بر بستر ابری در مدت کوتاه برای سازمان ها فراهم شد.

امکان بهره بری از سرور های کامپیوتری، منابع ذخیره سازی و پردازشی در شبکه عمومی یا خصوصی و یا ترکیبی از این دو به وسیله دیتاسنتر ابری فراهم شده است.

در انتهای بخش دیتاسنتر های ابری باید بگوییم ک طبق تحقیقاتی که اخیرا انجام شده ، آمار انتقال سازمان ها به دیتاسنتر های ابری (خصوصی، عمومی و ترکیبی) بسیار بالا رفته است.

 

دیتاسنتر های عمده

دیتتاسنتر های عمده یا Wholesale Data Centers درواقع به دیتاسنتر هایی گفته میشود که بسیار بزرگ بوده و سرویس دهنده مکان بسیار وسیعی از فضا به همراه برق و سایر امکانات مورد نیاز را به مشتریان خود اجاره میدهد. این نوع از دیتاسنتر موردپسند شرکت های بزرگ مانند یاهو است که ترجیح میدهند به جای ساخت دیتاسنتر مخصوص خود، از اجاره دیتاسنتر های عمده بهره گیرند.

لازم به ذکر است که در این نوع از دیتاسنتر، وظیفه مدیریت دیتاسنتر و سیستم های تاسیساتی آن به نیابت از مشتری بر عهده سرویس دهنده میباشد.

 

دیتاسنتر های سازمانی

و آخرین نوع از دیتاسنتر که قصد داریم آن را به شما معرفی کنیم، مدل سنتی و بسیار پر هزینه ای از دیتاسنتر است که Enterprise Data Centers یا دیتاسنتر های سازمانی نامیده میشوند.

این نوع دیتاسنتر درواقع توسط خود سازمان یا شرکت در محوطه اصلی ساختمان شرکت راه اندازی و مدیریت می شود.

 

دیتاسنتر یا مرکز داده چیست؟

 

جمع بندی:

دیتاسنتر محلی جهت نگهداری از سرور ها در شرایط خاص است که این محل میتواند توسط خود شرکت یا افراد سرویس دهنده راه اندازی و مدیریت شود. با اجاره ی یک سرور یا بخشی از آن میتوان وب سایت خود را بر بستر اینترنت راه اندازی کرد و در معرض دید عموم قرار داد.

امیدواریم این آموزش برای شما مفید بوده باشد و به خوبی با دیتاسنتر ، نحوه کار و انواع آن آشنا شده باشید. درصورت بروز هرگونه سوال یا مشکل میتوانید آن را در بخش دیدگاه بیان کنید.

 

درصورتی که تمایل دارید وب سایت خود را بر بستر اینترنت را اندازی کنید میتوانید جهت تهیه هاست از پلن های هاست نگار دیدن فرمایید.

⇐ خرید هاست ⇒

 

آموزش های مرتبط:

آپتایم سرور چیست ؟

سرور مجازی برای چه کسانی مفید است؟

تفاوت هاست ایران و هاست خارج از کشور

معرفی انواع هاست و بیان تفاوت ها

 

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

آموزش های مرتبط