شاید برای شما نیز پیش آمده باشد، که در پوشه دانلود های خود، با فایل هایی با پسوند .xml مواجه شده باشید. در این مقاله قصد داریم، که شما را با فایل های XML و کاربردی که در دنیای وب دارند، آشنا کنیم. XML یا Extensible Markup Language یکی از زبان های نشانه گذاری است، که به منظور نگهداری و انتقال داده ها در پلتفرم های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد، و عملکردی شبیه به JSON دارد. در ادامه مقاله، توضیحات بیشتر در خصوص کاربرد آن و مزایایی که نسبت بهHTML دارد، بیشتر توضیح خواهیم داد.
XML چیست؟
XML یکی از زبان های نشانه گذاری است. زبان نشانه گذاری مجموعه ای از کدها یا برچسب ها است که متن را در یک سند دیجیتالی توصیف می کند. معروف ترین زبان نشانه گذاری زبان نشانه گذاری فرامتن (HTML) است که برای قالب بندی صفحات وب استفاده می شود. یکی از تفاوت های زبان نشانه گذاری با سایر زبان ها این است که چنین زبان هایی برای خواندن راحت هم توسط دستگاه و هم توسط انسان ها طراحی شده اند.
مزایای XML نسبت به HTML چیست؟
در حالی که HTML به برنامه مرورگر می گوید که یک سند چگونه باید به نظر برسد، XML آنچه را که در سند است توصیف می کند. به عبارت دیگر، XML به نحوه سازماندهی اطلاعات مربوط می شود، نه نحوه نمایش آنها. کد های زبان XML از پیش تعریف شده نمی باشند، بنابراین برنامه نویس می تواند، بسته به نیاز خود، کد های مورد نیاز را بنویسد. HTML یا Hypertext Markup Language به منظور ایجاد صفحات وب و نمایش در مرورگر ها طراحی شده است. تگ ها در این زبان از پیش تعریف شده هستند، و برنامه نویس از همان کدها استفاده می کند. این در حالی است، که در زبان xml هیچ کد از پیش تعریف شده ای وجود ندارد.
انعطاف پذیری XML مزایای زیادی به همراه دارد. که به شما امکان می دهد داده ها را بین پایگاه های داده شرکتی و وب سایت ها بدون از دست دادن اطلاعات مهم انتقال دهید. به شما امکان میدهد بهجای نمایش یک صفحه برای همه کاربران، بهطور خودکار نمایش دادهها را سفارشی کنید.
تاریخچه XML
اين زبان يك زبان نشانهگذاري جديد است كه توسط كنسرسيوم وب در سال 1997 براي غلبه بر محدوديتهاي زبان HTML بوجود آمده است. كنسرسيوم وب سازماني است كه مسئول نگهداري استاندارهاي موجود در زمينه وب ميباشد كه از مهمترين اين استاندارها ميتوان به HTML اشاره كرد. XML زير مجموعه ساده شدهاي از زبان SGML ميباشد. SGML يك زبان عمومي و پيچيده براي نشانهگذاري دادههاست كه در دهه 80 بوجود آمد و پدر زبانهاي نشانهگذاري محسوب ميشود. قابليتهاي زياد اين زبان آن را بيش از اندازه پيچيده كرده است بطوري كه كنسرسيوم وب آن را بعنوان جانشين HTML مناسب ندانسته و تصميم گرفت زير مجموعه ساده شدهاي از آن را با نام XML جانشين HTML كند. اگر با زبان نشانهگذاری HTML که از آن بیشتر در وب استفاده میشود آشنا باشید، قطعا درک XML سادهتر خواهد بود. اما برخلاف HTML، در XML کلیدواژهها و یا بهعبارتی، دستورات از قبل تعیینشدهای وجود ندارد که این نکته را باید در نظر بگیرید.
XML درست (معتبر و خوانا)
قوانین صحیح نوشتن
برای اینکه یک سند XML درست باشد، شرایط زیر باید رعایت شود:
-
سند باید به خوبی شکل گرفته و خوانا باشد.
-
سند باید با تمام قوانین نحوی XML مطابقت داشته باشد.
-
سند باید با قوانین معنایی مطابقت داشته باشد
بیایید مثالی را در نظر بگیریم که بهصورت XML است:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<message>
<warning>
Hello World
<!--missing </warning> -->
</message>
حال بیایید به نسخه اصلاح شده همان سند نگاه کنیم:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<message>
<warning>
Hello World
</warning>
</message>
خط اول، نسخه استاندارد XML و همچنین انکودینگ استفاده شده را مشخص میکند. معمولا این خط در ابتدای اکثر اسناد XML نوشته میشود. سندی که حاوی یک برچسب تعریف نشده است نامعتبر است. برای مثال، اگر هرگز تگ <warning> را تعریف نکرده باشیم، سند بالا معتبر نخواهد بود. اکثر مرورگرها اشکالزدایی ارائه میدهند که میتواند اسناد XML ضعیف را شناسایی کند.
آیا XML یک زبان برنامه نویسی است؟
XML یک زبان برنامه نویسی نیست. با این حال، به عنوان یک زبان نشانه گذاری، برای حاشیه نویسی داده ها با استفاده از برچسب ها استفاده می شود که آن داده ها را تفسیر می کنند. زبانهای برنامهنویسی شامل دستورالعملهایی برای پیادهسازی الگوریتمها هستند، در حالی که زبانهای نشانهگذاری برای قالببندی دادهها برای پردازش توسط برنامههایی که الگوریتمهایی را اجرا میکنند که دادههای علامتگذاریشده را تفسیر میکنند، استفاده میشوند.
فایل XML چیست؟
یک فایل XML یک فایل متنی ساده با پسوند فایل xml است. فایلهای XML حاوی متن یونیکد هستند و میتوان آنها را با هر برنامهای که قادر به خواندن فایلهای متنی باشد باز کرد. فایل های XML را می توان با یک ویرایشگر متن ساده یا ویرایشگرهای تخصصی XML ویرایش کرد. یک ویرایشگر XML ممکن است شامل ابزارهایی برای اعتبارسنجی کد XML باشد.
در این مقاله در مورد XML توضیح دادیم، امیدواریم این مقاله آموزشی برای شما مفید بوده باشد. برای دیدن باقی آموزش ها میتوانید وارد منوی پشتیبانی بخش آموزش ها شوید، در صورتی که درباره این آموزش به مشکل یا سوالی برخورد کردید، میتوانید آن را در بخش دیدگاه بیان کنید.